Ohjeita asiakkaille

Huomioithan, että toimintamme on vastuuvakuutettua ja ratsastaja huolehtii itse omasta tapaturmavakuutuksesta. Tutustu tarkasti ohjeisiimme ja täytä huolellisesti sivulta löytyvä asiakastietolomake. Meiltä tarjoamme tapahtumasi ajaksi sinulle turvakypärän ja huomioliivin: Huolehdithan omalta osaltasi oikeanlaisesta ja säänmukaisesta varustuksesta. Suosittelemme jokaiselle omaa sovitettua turvakypärää ja turvaliiviä.

Tallimme on auki vain ajanvarauksella. Saavuthan paikalle sinulle sovittuna aikana. 


Neuvomme tarvittaessa näissäkin asioissa mielellämme!

Ratsastajan painoraja hevosesta riippuen on max 65-95kg

Maksutavat: Pankkikortti, käteinen, smartum, edenred. epassi

(huomioithan että virikesetelit käy vain henkilökohtaiseen maksamiseen)

Ennen retkeä vastaathan huolellisesti asiakastietolomakkeeseemme.

Peruutukset: Varaukset ovat sitovia, mikäli joudut perumaan on peruminen tapahduttava puhelimitse tai spostitse 3pv ennen varattua palvelua. Muussa tapauksessa veloitamme 50% palvelun hinnasta. Mikäli peruutus tapahtuu samana päivänä tai jos asiakas ei saavu paikalle, veloitamme palvelun hinnan kokonaisuudessaan.

Poikkeuksena sairaustapaukset, jolloin voi siirtää retken ajankohtaa myöhemmäksi.

Koko ryhmän varausta ei voi perua, jos joku ryhmäläisistä sairastuu.

Tallin oikeus peruuttaa varaus: Jos kyseessä on ylivoimainen este (esim. sääolosuheet, hevosen/ohjaajan sairastuminen) voi talli peruuttaa varauksen. Peruutuksesta ilmoitetaan viipymättä asiakkaalle.

Turvallisuusasiakirja

1. Toiminnan kuvaus

Naavataival Oy tuottaa hevosavusteisia palveluita erityisryhmille sekä maastoretkiä.

2. Turvallisuudesta vastaavat henkilöt

Yrittäjät

Tiina Lähde (Hevosavusteisten palveluiden tuottaja, luonto-ohjaaja, lähihoitaja, EA 2, hygieniapassi) puh. 050 4051108  

Heidi Kälkäjä  (Lähihoitaja, Hätä Ea, hygieniapassi) puh. 050 5351737

Kiinteistönhuolto: Tuomas Lähde puh. 0500 502802

3. Ajo-ohjeet Naavataipaleelle.

Suonenjoen suunnasta: Käännytään ysitieltä Pieksämäen tielle (tie nro 72), ajetaan n.10km ja käännytään oikealle Ukkolantie. Ajetaan 1,2km, ja hevoskyltin kohdalta noustaan oikealle mäki pihaan.

Pieksämäen suunnasta: Ajetaan Pieksämäeltä Suonenjoen suuntaan (tie nro 72) n.25km ja käännytään vasemmalle Ukkolantie. Ajetaan 1,2km ja hevoskyltin kohdalta noustaan oikealle mäki pihaan.

4. Reittiselostus

Maastoretkien lähtö- ja paluupaikka on Paavolan tila, Ukkolantie 120, 77600 Suonenjoki. Maastoretkillä kuljetaan pellon pientareita, kyläteitä, metsäteitä ja polkuja pitkin. Muu hevostoiminta tapahtuu pääsääntöisesti tilan pihapiirissä sijaitsevassa pihattotallissa, sekä aidatulla ja valaistulla ratsastuskentällä.

5. Toimintaan liittyvät riskit

  • Selästä putoaminen -> ruhjeet, lihaskivut, raajojen murtuminen, aivotärähdys
  • Varpaiden jääminen kavion alle -> kynsien irtoaminen, jalkapöydän murtuma
  • Hevonen puree tai potkaisee -> vaatteiden rikkoutuminen, ruhjevammat, verenpurkaumat, murtumat, sisäelinvammat
  • Muut hevosten aiheuttamat vammat -> liukastumiset, kaatumiset, törmäilyt
  • Työvälineiden aiheuttamat vammat.
  • Tulipalovaara -> kuivia heiniä, kuiviketta ja lamppuja.

6. Riskien hallinta

Tilalla on asiakaskäyttöön sopivia islanninhevosia kolme kappaletta sekä yksi irlannincob. Hevoskohtaiset varusteet huolletaan ja tarkistetaan säännöllisesti, ja tarvittaessa vaihdetaan uusiin. Varusteet säilytetään asianmukaisesti varustehuoneessa omilla paikoillaan. Satuloissa on turvajalustimet.

Sähkölaitteet ja lamput tarkistetaan säännöllisesti 2krt/vuodessa. 

Sääolosuhteet: Kovalla myrskyllä, ukkostaessa tai kovalla pakkasella (pakkasraja -15 astetta) hevostoimintaa ei järjestetä. Olosuhteiden muuttuessa yllättäen ohjaajalla on oikeus muuttaa ratsastusreittiä tai keskeyttää toiminta.

Päihteiden vaikutuksen alaisena hevostoimintaan osallistuminen on kielletty, samoin tupakointi hevosen seurassa sekä tallialueella on kiellettyä.

Eläintautien leviämisen ehkäisemiseksi asiakkaan omien ratsastusvarusteiden tulee olla asianmukaisesti puhdistettu ja desinfioitu (myös kengät).

Maastoratsastusretkille osallistujilla täytyy olla aikaisempaa säännöllistä ratsastuskokemusta. Aloittelijoille ja alle 12v lapsille tarjoamme talutusratsastusta ja muuta hevostoimintaa. Ratsastustaito testataan ennen maastoon lähtöä aidatulla kentällä.

Ratsastajan painoraja on hevosesta riippuva. Voit käydä tutustumassa hevosiimme Eläimet-sivulla. 

Ennen hevostoimintaa tarkastetaan hevosten terveydentila ja varusteet. Hevostoimintaa osallistuvilta selvitetään etukäteen varauksen yhteydessä ratsastustaidot, mahdolliset sairaudet ja muut erityistarpeet. Ohjaaja ottaa huomioon nämä toimintaa suunnitellessa. Kännykkä on aina ohjaajalla mukana.

7. Rakennukset ja rakenteet

Pihatot, jossa hevosilla suora kulku ulkotarhaan. Sairaskarsina, hoitokäytävä, satulahuone, loimihuone. Hevosten aitaukset ja laitumet. Lantalava, purupaaleille katos.

Valaistu ja aidattu ratsastuskenttä.

Vesipisteet: Tallin ulkoseinässä hevostarhan vieressä ja talon ulkoseinässä, aitan puoleisessa päädyssä.

8. Asiakkaiden perehdyttäminen ja opastaminen toimintaan

Hevostoiminnan ja maastoratsastuksen ryhmäkoot ovat pieniä 1-4 henkilöä. Lasten heppapäivissä ryhmäkoko voi olla suurempi (max. 8), jolloin hevostoimintaa porrastetaan ja ohjaajia on enemmän. Toiminta aloitetaan opastamalla asiakkaita hevosen käyttäytymisestä ja hallinnasta. Ohjeistusta selkeytetään tarvittaessa esim. kuvakommunikaation avulla. Ohjaaja on jatkuvasti erityistä tukea tarvitsevan asiakkaan vierellä hevostoiminnan aikana.

Hevosen läheisyydessä käyttäydytään asiallisesti ja rauhallisesti, vältetään juoksemista ja huutamista. Hevosten tarhoihin ei saa mennä, eikä hevosia saa ruokkia ilman lupaa.

Hevosten hoitaminen tapahtuu ohjaajan opastuksella. Hevoset ovat hoidettaessa kiinnitettyinä ja hoitajan on käytettävä kypärää. Hevosta talutetaan ohjaajan opastuksella kypärä päässä, hanskat kädessä ja tukevat kengät kädessä.

Paavolan tila huolehtii rakennusten ja kulkuväylien turvallisuudesta. Mahdollisista riskipaikoista (esim. hevostarhojen sähköaidat) ilmoitetaan varoituskylteillä.

Autot pysäköidään pihaan niille varatulle paikalle (P-kyltti).

Tallityövälineet (talikot, lapiot) säilytetään tallin seinällä, niille varatulla paikalla.

Asiakkailla on oltava asianmukaiset varusteet: joustavat housut, jotka eivät ole liian liukkaat tai hiertävät; kengät, joissa on kantaa, ettei jalka pääse luiskahtamaan jalustimen läpi. Kypärä on pakollinen varuste, turvaliiviä suositellaan. Vaatetuksen on oltava säänmukainen. Pitkät hiukset kiinni, suussa ei saa olla purukumia.
Tallilta saa lainaksi turvakypärän ja huomioliivin.

Ratsastamaan lähtiessä selkään noustaan ja lähdetään liikkeelle vasta kun ohjaaja antaa luvan. Ohjaaja opastaa ja neuvoo kuinka eri tilanteissa toimitaan. Asiakkaan täytyy noudattaa ohjaajan ohjeistusta.

Ratsastus tapahtuu aidatulla ja valaistulla kentällä, tallin läheisyydessä autottomilla metsäpoluilla tai vähäliikenteisillä kyläteillä. Ohjaaja arvioi asiakkaan taitotason mukaan käytettävät reitit. Ohjaaja kertoo tilalle jäävälle henkilökunnan jäsenelle etukäteen mitä reittiä tulee käyttämään retken aikana. Retket ovat kestoltaan max. 2h. Autolla pääsee tarvittaessa reittien tieosuuksille. 

Tiellä kuljetaan ajoradan oikeassa reunassa aina jonossa. Muut liikenteessä kulkevat kohdataan käynnissä. Hevoset on totutettu autoihin ja traktoreihin, mutta hevonen saattaa kuitenkin säikähtää esim. liian lujaa tai läheltä kulkevaa ajoneuvoa. Ohjaaja voi kättä nostamalla pyytää liian lujaa lähestyvää ajoneuvoa hiljentämään.

Maastossa kulkiessa ratsastajalla täytyy olla lyhyet ohjat, jolloin hevonen on helpommin hallittavissa. Ohjaajan tai muun ratsastajan huomatessa ajoneuvon lähestyvän, ilmoittaa hän asiasta välittömästi muille. Tien puolta vaihdetaan ohjaajan opastamana.

9. Toiminta onnettomuuden sattuessa

Onnettomuuden sattuessa ohjaaja arvioi tilanteen, antaa tarvittaessa ensiavun, soittaa hätänumeroon 112 ja ohjeistaa muiden asiakkaiden toimintaa.

Toiminta järjestys ja ensiavun antaminen tehdään SPR:n yleisen ohjeen mukaisesti

  • Arvioi tilanne
  • Tee tarvittava hätäilmoitus
  • Pelasta
  • Estä lisäonnettomuudet
  • Anna hätäensiapua

Ensiaputarvikkeet löytyvät satulahuoneesta. Retkillä ensiapulaukku ja kännykkä kulkee ohjaajan mukana. Alkusammutusvälineistö löytyy tallin käytävältä.

Yleinen hätänumero: 112

Suonenjoki TK ensiapu: 044 4131216

Suonenjoen eläinlääkäri: 044 7499404

Suonenjoen apteekki: 017 511666

10. Toiminta tapaturman tai onnettomuuden jälkeen

Tapaturman kärsineen asiakkaan tilaa seurataan.

  • Onnettomuus/tapaturmalomakkeen täyttäminen turvallisuuskansioon.
  • Ilmoittaminen tarvittaessa Tukesin sivuilta löytyneeltä lomakkeella.
  • Mahdollinen yhteydenotto vakuutusyhtiöön korvauksien osalta.
  • Onnettomuusanalyysin teko
  • Jatkotoimenpiteet ja niiden toteuttaminen

Naavataival kerää tietoja asiakkaistaan (nimi, puhelinnumero, ratsastuskokemus, erityistarpeet, erityisruokavalio) mm. tarjotakseen asiakkaille turvallisen ratsastuspalvelun ja yhteydenpitoa varten. Tiedot saadaan asiakkaalta itseltään tai esim. alaikäisiltä heidän vanhemmaltaan, huoltajalta tai muulta läheiseltä ihmiseltä. Tietojen käsittelyssä Naavataipaleen yrittäjät toimii vastuullisesti ja hyvien käytäntöjen mukaisesti. Kaikkea pääsyä henkilötietoihin valvotaan hyvien tapojen mukaisesti.