Ohjeita asiakkaille

Huomioithan, että toimintamme on vastuuvakuutettua. Huolehdithan silti että oma tapaturmavakuutuksesi on kunnossa, ratsastajia ei ole vakuutettu Naavataival Oy:n puolesta.

Meiltä tarjoamme tapahtumasi ajaksi sinulle kypärän. Huolehdithan omalta osaltasi oikeanlaisesta varustuksesta, sekä säänmukaisesta pukeutumisesta. 

Neuvomme tarvittaessa näissäkin asioissa mielellämme!

Ratsastajan painoraja hevosesta riippuen on max 65-85kg

Maksutavat: Pankkikortti, käteinen, smartum, epassi sekä edenred. 

(huomioithan että Smartum/Edenred käy vain henkilökohtaiseen maksamiseen)

Ennen retkeä vastaathan huolellisesti asiakastietolomakkeeseemme.

Peruutukset: Varaukset ovat sitovia, mikäli joudut perumaan on peruminen tapahduttava puhelimitse tai spostitse 3pv ennen varattua palvelua. Muussa tapauksessa veloitamme 50% palvelun hinnasta. Mikäli peruutus tapahtuu samana päivänä tai jos asiakas ei saavu paikalle, veloitamme palvelun hinnan kokonaisuudessaan.

Poikkeuksena sairaustapaukset, jolloin voi siirtää retken ajankohtaa myöhemmäksi.

Koko ryhmän varausta ei voi perua, jos joku ryhmäläisistä sairastuu.

Tallin oikeus peruuttaa varaus: Jos kyseessä on ylivoimainen este (esim. sääolosuheet, hevosen/ohjaajan sairastuminen) voi talli peruuttaa varauksen. Peruutuksesta ilmoitetaan viipymättä asiakkaalle.

Turvallisuusasiakirja

1. Toiminnan kuvaus

Naavataival Oy tuottaa hevosavusteisia palveluita erityisryhmille sekä hevosmaastoretkiä.

2. Turvallisuudesta vastaavat henkilöt

Yrittäjät

Tiina Lähde, puh. 050 4051108 Heidi Kälkäjä, puh. 050 5351737

3. Ajo-ohjeet Naavataipaleelle.

Suonenjoen suunnasta: Käännytään ysitieltä Pieksämäen tielle (tie nro 72), ajetaan n.10km ja käännytään oikealle Ukkolantie. Ajetaan 1,2km, ja hevoskyltin kohdalta noustaan oikealle mäki pihaan.

Pieksämäen suunnasta: Ajetaan Pieksämäeltä Suonenjoen suuntaan (tie nro 72) n.25km ja käännytään vasemmalle Ukkolantie. Ajetaan 1,2km ja hevoskyltin kohdalta noustaan oikealle mäki pihaan.

4. Reittiselostus

Maastoretkien lähtö- ja paluupaikka on Paavolan tila, Ukkolantie 120, 77600 Suonenjoki. Retkillä kuljetaan pellon pientareita, maanteitä, metsäteitä ja polkuja pitkin. Muu hevostoiminta tapahtuu pääsääntöisesti tilan pihapiirissä sijaitsevassa pihattotallissa, sekä aidatulla ja valaistulla ratsastuskentällä.

5. Toimintaan liittyvät riskit

 • Selästä putoaminen -> ruhjeet, lihaskivut, raajojen murtuminen, aivotärähdys
 • Varpaiden jääminen kavion alle -> kynsien irtoaminen, jalkapöydän murtuma
 • Hevonen puree tai potkaisee -> vaatteiden rikkoutuminen, ruhjevammat, verenpurkaumat, murtumat, sisäelinvammat
 • Muut hevosten aiheuttamat vammat -> liukastumiset, kaatumiset, törmäilyt
 • Työvälineiden aiheuttamat vammat.
 • Tulipalovaara -> kuivia heiniä ja lamppuja.

6. Riskien hallinta

Tilalla on asiakaskäyttöön sopivia islanninhevosia. Hevoskohtaiset varusteet huolletaan ja tarkistetaan säännöllisesti, ja tarvittaessa vaihdetaan uusiin. Varusteet säilytetään asianmukaisesti varustehuoneessa omilla paikoillaan.

Sähkölaitteet ja lamput tarkistetaan säännöllisesti 2krt/vuodessa. Sääolosuhteet: Kovalla myrskyllä, ukkostaessa tai kovalla pakkasella (pakkasraja -15 astetta) hevostoimintaa ei järjestetä. Olosuhteiden muuttuessa yllättäen ohjaajalla on oikeus muuttaa ratsastusreittiä tai keskeyttää toiminta.

Päihteiden vaikutuksen alaisena hevostoimintaan osallistuminen on kielletty, samoin tupakointi hevosen seurassa sekä tallialueella on kiellettyä.

Eläintautien leviämisen ehkäisemiseksi asiakkaan omien ratsastusvarusteiden tulee olla asianmukaisesti puhdistettu ja desinfioitu (myös kengät).

Maastoratsastusretkille osallistujilla täytyy olla aikaisempaa ratsastuskokemusta. Aloittelijoille ja alle 12v lapsille tarjoamme talutusratsastusta ja muuta hevostoimintaa.

Ratsastajan painoraja on hevosesta riippuva. Voit käydä tutustumassa hevosiimme Eläimet-sivulla. 

Ohjaajilla on ratsastus- ja hevoskäsittelykokemusta, hygieniapassi sekä ensiapu-ja alkusammutuskoulutus.

Ennen hevostoimintaa tarkastetaan hevosten terveydentila ja varusteet. Hevostoimintaa osallistuvilta selvitetään etukäteen varauksen yhteydessä ratsastustaidot, mahdolliset sairaudet ja muut erityistarpeet. Ohjaaja ottaa huomioon nämä toimintaa suunnitellessa. Kännykkä on aina ohjaajalla mukana.

7. Rakennukset ja rakenteet

Pihatto, jossa hevosilla suora kulku ulkotarhaan. Sairaskarsina, hoitokäytävä, satulahuone, loimienkuivatushuone, rehuvarasto. Mökki majoittumiseen.

8. Asiakkaiden perehdyttäminen ja opastaminen toimintaan

Hevostoiminnan ryhmäkoot ovat pieniä 1-4 henkilöä. Toiminta aloitetaan opastamalla asiakkaita hevosen käyttäytymisestä ja hallinnasta. Ohjeistusta selkeytetään tarvittaessa esim. kuvakommunikaation avulla.

Hevosen läheisyydessä käyttäydytään asiallisesti ja rauhallisesti, vältetään juoksemista ja huutamista. Hevosten tarhoihin ei saa mennä, eikä hevosia saa ruokkia ilman lupaa.

Paavolan tila huolehtii rakennusten ja kulkuväylien turvallisuudesta. Mahdollisista riskipaikoista (esim. liukas piha, hevostarhojen sähköaidat) ilmoitetaan varoituskylteillä.

Asiakkailla on oltava asianmukaiset varusteet: joustavat housut, jotka eivät ole liian liukkaat tai hiertävät; kengät, joissa on kantaa, ettei jalka pääse luiskahtamaan jalustimen läpi. Kypärä on pakollinen varuste, turvaliiviä suositellaan. Vaatetuksen on oltava säänmukainen.
Tallilta saa lainaksi kypärän, turvaliivin ja huomioliivin.

Retkille lähtiessä selkään noustaan ja lähdetään liikkeelle vasta kun ohjaaja antaa luvan. Ohjaaja opastaa ja neuvoo kuinka eri tilanteissa toimitaan. Asiakkaan täytyy noudattaa ohjaajan ohjeistusta.

Maantiellä kuljetaan ajoradan oikeassa reunassa aina jonossa. Muut liikenteessä kulkevat kohdataan käynnissä. Hevoset on totutettu autoihin ja traktoreihin, mutta hevonen saattaa kuitenkin säikähtää esim. liian lujaa tai läheltä kulkevaa ajoneuvoa. Ohjaaja voi kättä nostamalla pyytää liian lujaa lähestyvää ajoneuvoa hiljentämään.

Maantiellä kulkiessa ratsastajalla täytyy olla lyhyet ohjat, jolloin hevonen on helpommin hallittavissa. Ohjaajan tai muun ratsastajan huomatessa ajoneuvon lähestyvän, ilmoittaa hän asiasta välittömästi muille. Tien puolta vaihdetaan ohjaajan opastamana.

9. Toiminta onnettomuuden sattuessa

Onnettomuuden sattuessa ohjaaja arvioi tilanteen, antaa tarvittaessa ensiavun, soittaa hätänumeroon 112 ja ohjeistaa muiden asiakkaiden toimintaa.

Toiminta järjestys ja ensiavun antaminen tehdään SPR:n yleisen ohjeen mukaisesti

 • Arvioi tilanne
 • Tee tarvittava hätäilmoitus
 • Pelasta
 • Estä lisäonnettomuudet
 • Anna hätäensiapua

Ensiaputarvikkeet löytyvät satulahuoneesta. Retkillä ensiapulaukku kulkee ohjaajan mukana. Alkusammutusvälineistö löytyy tallin käytävältä.

Yleinen hätänumero: 112

Suonenjoki TK ensiapu: 0444131216

Suonenjoen eläinlääkäri: 0447499404

Suonenjoen apteekki: 017511666

10. Toiminta tapaturman tai onnettomuuden jälkeen

Tapaturman kärsineen asiakkaan tilaa seurataan.

 • Tapausilmoituslomakkeen täyttäminen turvallisuuskansioon.
 • Läheltäpiti tilanteissa täytetään läheltäpitolomake turvallisuuskansioon.
 • Ilmoittaminen tarvittaessa Tukesin sivuilta löytyneeltä lomakkeella.
 • Mahdollinen yhteydenotto vakuutusyhtiöön korvauksien osalta.
 • Onnettomuusanalyysin teko
 • Jatkotoimenpiteet ja niiden toteuttaminen

Naavataival kerää tietoja asiakkaistaan (nimi, puhelinnumero, ratsastuskokemus, erityistarpeet, erityisruokavalio) mm. tarjotakseen asiakkaille turvallisen ratsastuspalvelun ja yhteydenpitoa varten. Tiedot saadaan asiakkaalta itseltään tai esim. alaikäisiltä heidän vanhemmaltaan, huoltajalta tai muulta läheiseltä ihmiseltä. Tietojen käsittelyssä Naavataipaleen yrittäjät toimii vastuullisesti ja hyvien käytäntöjen mukaisesti. Kaikkea pääsyä henkilötietoihin valvotaan hyvien tapojen mukaisesti.

www.tietosuoja.fi

www.spr.fi

www.tukes.fi